Mijn kind is gevoelig én druk

Gepubliceerd op 16 februari 2020 om 11:45

Bart is een lieve gevoelige jongen. Hij is zachtaardig en zorgzaam. Echter heeft hij ook een andere kant. Hij kan erg druk, dwars en koppig zijn. Vooral op school komen deze eigenschappen naar boven. De leerkracht geeft aan dat hij moeite heeft met stilzitten, andere kinderen stoort en moeilijk te corrigeren is. Ook thuis heeft hij regelmatig ontploffingen. Hij laat al zijn emoties de vrije loop gaan. Als hij echter weer rustig is geworden is het weer die lieve gevoelige jongen..

In dit blog neem ik jullie mee in een andere kijk naar kinderen. Kinderen die opvallen in hun gedrag op school, maar waar eigenlijk veel meer achter dit gedrag zit. Gevoelige kinderen met ook soms lastige eigenschappen. Die eigenschappen zijn echter vaardigheden die ze nog verder kunnen ontwikkelen. Wekelijks mag ik met kinderen werken zoals Bart en ook ikzelf was zo’n kind. Zo gaaf om te zien dat deze kinderen door het aanleren van vaardigheden zoveel meer rust ervaren en echt zichzelf kunnen zijn!

Het hoogstimulatieve kind

Het wat… Hoor ik je denken? Dit is een term die ik onlangs voor het eerst hoorde en waar dit blog over gaat. Hooggevoeligheid is een bekendere term. Tijdens mijn opleiding tot kindercoach kwam ik erachter dat ik gevoeliger was dan ik altijd dacht. Ik had er altijd een beetje een verkeerd beeld over en als er niemand in jouw omgeving het heeft over gevoeligheid zal je jezelf hier niet snel mee linken. Toch heb ik de mooie momenten van gevoeligheid mogen inzien, zoals …

 

BOOSTING hoogensensitiviteit

Onlangs kwam het boek: Het Hoogstimulatieve kind van Gerarda van der Veen voorbij. Mijn oog werd getrokken door de tekst: ‘Hoe ga je om met kinderen die gevoeligheid combineren met druk en emotioneel intens gedrag?’

Nu achteraf kan ik goed verklaren waarom dit mijn aandacht trok. Ik zag herkenning. Herkenning in mijzelf als kind (of eigenlijk nu nog steeds). Herken jij het ook?

In dit boek legt Gerarda het verschil uit tussen hoogsensitieve en hoogstimulatieve kinderen. Allbei zijn deze kinderen dus hooggevoelig maar er zijn zeker veel verschillen.

Heeft jouw kind behoefte nieuwe ervaringen op te doen? Gaat jouw kind graag op situaties en mensen af, want deze bieden een mogelijkheid tot beleving en uitdaging? Is jouw kind daarnaast beweeglijk? Intens? Intuïtief? Aandacht vragend? Soms tegendraads of erg boos?

Een grote kans dat jouw kind Hoogstimulatief, of te wel druk-gevoelig is. Dit is absoluut geen stempel die je je kind moet geven (zomaar stempels geven ben ik geen voorstander van). Wel kan het jou als ouder helpen om je kind beter te begrijpen en vooral om je kind te helpen.

 

BOOSTING hooggevoelig

Twijfel je nog of je kind hoogsensitief of hoogstimulatief is?

Hoogsensitieve en hoogstimulatieve kinderen hebben een aantal overeenkomsten:

 

  • Ze beleven de dingen intensief.
  • Ze zijn moeilijk in slaap te krijgen na een opwindende dag.
  • Ze zijn slim en creatief.
  • Ze zijn perfectionistisch.
  • Ze lijken erg intuïtief.
  • Ze leren meer van een vriendelijke terechtwijzing dan van een strenge straf.
  • Ze kunnen slecht tegen een luidruchtige omgeving
  • Ze stellen veel en diepzinnige vragen

Verschillen tussen hoogsensitief en hoogstimulatief

Wat zijn de verschillen tussen hoogsensitieve en hoogstimulatieve kinderen?

In de onderstaande tabel staan er een aantal, het boek noemt meer verschillen.

Een hoogsensitief kind Een hoogstimulatief kind
Is realitef snel moe Heeft veel energie
Is plichtgetrouw en gewetensvol Voelt zich snel bekneld door plicht, door 'moeten', en wil daar dan uit breken
Is voorzichtig Is onderzoekend
Luistert Geeft weerstand
Kiest voor veiligheid Wil het hoogst haalbare
Is bedachtzaam Is beïnvloedbaar

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.