Ik ben niet goed genoeg

Gepubliceerd op 2 februari 2020 om 11:13

Hoor je het je kind regelmatig zeggen? “Het gaat mij toch niet lukken”, “Ik ben niet goed genoeg”. Je kind trekt zich steeds vaker terug of laat al zijn emoties de vrije loop. Je vindt het als ouder erg lastig om je kind zo te zien en ziet je kind graag weer met meer zelfvertrouwen. Lees in dit blog hoe je jouw kind zelf kunt helpen om een positiever zelfbeeld te krijgen.   

BOOSTING Negatief zelfbeeld

Negatief zelfbeeld

Bij een negatief zelfbeeld voel je je minderwaardig of waardeloos, je durft niet meer op jezelf te vertrouwen. Je kind ziet vaker tegen dingen op en heeft het gevoel dat het allemaal geen invloed meer heeft. Ze hebben het gevoel dat het niet uitmaakt wat ze doen, het gaat toch wel mis. Als iets wel lukt, denken ze dat dat gewoon een gelukje is en als iets niet lukt hoor je jouw kind zeggen: “Zie je wel, ik ben dom”.

 

"Doe niet zo gek, dat kun jij wel". 

Vaak een eerste reactie die wij volwassenen geven als een kind iets niet durft of negatief over zichzelf praat. Toch is dit niet een helpende reactie. Door te kijken achter de uitspraak van je kind kun je erachter komen wat er speelt. Laat je kind eerst weten dat je snapt hoe hij zich voelt. Toon begrip. Dit helpt al om het zelfvertrouwen van je kind te laten groeien. Zo creëer je ook een opening tot gesprek. Je kind kan zo zijn emoties beter uiten en uitleggen waarom hij of zij zich zo voelt. Pas na het begrip ga je kijken naar de oplossing. Je leert je kind te kijken naar de mogelijkheden. Wat kan je kind al wel? Wat zou je kind graag willen? Wat zou een stapje kunnen zijn die passend is? Door begrip te tonen en samen in gesprek te gaan help je je kind al naar een positiever zelfbeeld.

 

Wat kan ik nog meer doen om mijn kind te helpen positiever te denken over zichzelf?

Naast begrip tonen is het goed om als over je kind in de gaten te houden, zodat je erger kunt voorkomen. Blijf dus vooral met elkaar praten en stel ook eens andere vragen dan hoe was je dag op school. Vraag bijvoorbeeld eens hoe je kind naar zichzelf kijkt, geef complimenten, doe activiteiten waarbij je kind trots mag zijn op zichzelf. Nog een erg leuke opdracht is om de best gemaakte fout van de dag te bespreken onder het avondeten. Op die manier gaan kinderen leren dat iedereen fouten maakt, ze erbij horen, en dat je ook heel veel van fouten kunt leren. Zo wordt het bijna leuk om fouten te maken. Ook leer je ze op deze manier dat ze zelf invloed hebben op hoe ze denken. De negatieve gedachten kunnen ze zelf omzetten naar positieve gedachten. Hierbij kunnen fijne briefjes ook helpen ter herinnering. Laat jouw kind een briefje op zijn tafel plakken of stop hem in zijn zak. Fijn om op lastige momenten, even een boost te krijgen van een positieve gedachte.

 

Dat kinderen onzeker zijn is heel normaal. Dit kan een fase zijn. Het is wel goed om in de gaten te houden hoe lang dit duurt. Krijg je het ook terug van de leerkracht van jouw kind en weet je even niet meer hoe je jouw kind kunt helpen? Ik kijk kraag een keer met jullie mee. Je kunt mij geheel vrijblijvend bellen. Ik help jullie graag.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.