Frustratie als iets niet lukt

Gepubliceerd op 19 januari 2020 om 10:05

Het is weer zover. Je hoort een deur dichtslaan of ziet iets door de ruimte vliegen. Het bouwwerk is ingestort, het lukt niet om het huiswerk te maken of het is niet gelukt om te winnen met het spelletje.. Je kind is boos en dat laat je kind merken ook..

 

BOOSTING Frustratie boosheid

Komt dit je bekend voor? Wordt jouw kind ook erg boos als iets niet lukt? Hoor je jouw kind zeggen: ‘Zie je wel, ik kan het niet’, ‘Ik ben niet goed genoeg’ ‘Ik kan ook niks’. Waarschijnlijk is je kind heel gedreven en vindt hij het lastig om te accepteren dat het soms tegenzit. Lees in dit blog hoe jij je kind kunt helpen om weer rustig te worden en tot een oplossing te komen.

Hoe kan het dat mijn kind zo gefrustreerd raakt als iets niet lukt?


Veel kinderen worden onzeker als iets niet lukt. Ze gaan zichzelf vergelijken met anderen. Voor jou als ouder kan het er soms wat overdreven uitzien. ‘Het is maar een spelletje’ of ‘kom op, we proberen het nog een keer’ hoor je jezelf dan ook regelmatig zeggen.
Toch kan iets wat voor jou als iets heel kleins eruitziet voor je kind een grote betekenis hebben. Hoe kan dat?

Dat heeft te maken met de mindset van je kind. Voor veel kinderen is het heel lastig om een positieve mindset te hebben. Iedere gebeurtenis die tegenvalt zal daardoor als een harde klap aankomen. Alles wat tegenzit ziet jouw kind als een bevestiging dat hij het niet kan.

In de maatschappij waarin we leven zitten steeds meer kinderen in een vaste mindset. Alles moet gelijk goed gaan en er moet vooral gepresteerd worden. Kinderen leggen de lat voor zichzelf erg hoog en ook wij volwassenen doen daar onbewust aan mee.. Begrijp mij niet verkeerd het is goed om een kind een beetje uit te dagen om te stimuleren om iets harder te gaan werken of iets vaker te oefenen.. Maar bij veel kinderen is de grens van TE snel bereikt. Te veel druk, te veel moeten. Naast dat school of volwassenen voor druk kunnen zorgen, zijn kinderen vooral ook goed in het zichzelf zo lastig mogelijk maken. Dat maakt presteren nog moeilijker.. Je mindset kun je niet in één dag veranderen, maar door het vaker te oefenen, gaat het steeds makkelijker. Het gaat jouw kind leren om tegenslagen aan te kunnen.  

 

Met deze tips leer je je kind om wat aardiger voor hemzelf te zijn:  

  1. Wanneer een kind boos begint te worden en bijvoorbeeld gaat schreeuwen of met spullen gaat gooien, dan zijn we geneigd om het gelijk te sussen. We willen weten wat er is, zodat we het kind kunnen helpen. Laat je kind even balen.. In plaats van te zeggen ‘stel je niet aan’, kun je ook zeggen ‘jeetje wat vervelend voor je, doe je zo je best en lukt het niet’ of ‘ik zie dat je heel boos bent, klopt dat?’ Laten we samen proberen om rustig te worden. Je kind ervaart zo dat hij zijn emoties mag uiten en voelt zich zo begrepen en dat zal helpen om weer rustig te worden.
  2. Blijft je kind erg lang in zijn boze bui hangen? Geef je kind een keuze! Op die manier stel je duidelijke grenzen, en is het aan het kind welke keuze hij wil maken. ‘Of we proberen samen rustig te worden of je gaat even afkoelen op je kamer’. 'Ik help je graag, maar met spullen gooien of schreeuwen is nu niet de oplossing'.
  3. Maak gebruik van het magische woordje NOG. Je kind kan iets nog niet, heeft het spel nog niet gewonnen, heeft nog niet de hoogste toren gemaakt, het is nog niet gelukt deze som te maken. Alles met het woordje nog zet de deur nog op een kier, in plaats van dat de deur wordt dichtgegooid.. Door te oefenen gaat het de volgende keer beter!
  4. Stel samen haalbare doelen. Door de lat te hoog te leggen, veroorzaakt het iedere keer alleen maar frustratie. Bedenk samen wat het doel is. Welke stapjes zijn er nodig om dit doel te bereiken? Maak deze stapjes klein, zodat ieder stapje een succesmoment is! Wat ik altijd erg fijn vindt met kinderen is om op een blad de huidige situatie te tekenen en op een ander blad het doel. Door op de huidige situatie te staan en naar het doel te kijken lukt het kinderen vaak beter om de tussenstapjes te bedenken. Voeg steeds een blad met een kleiner doel toe en laat je kind de stapjes ook echt zetten. Zo wordt het doel echt van jouw kind en snapt hij beter dat die tussenstapjes nodig zijn.
  5. Sluit de dag af met een successenkwartiertje of laat je kind zijn successen opschrijven in zijn successenboekje. Focus hierbij vooral op het resultaat. Je bent vandaag erg boos geworden, maar wat ging er al beter? Kijk naar het proces dus. Heeft je kind heel hard gewerkt? Is het toch begonnen, terwijl het heel lastig was of heeft je kind doorgezet? Ook samen de beste fout van de dag bedenken is een groot succes!
  6. Op een leuke manier oefenen om met frustraties of tegenslagen om te leren gaan? Speel samen gezelschapsspellen. Al vanaf hele jonge leeftijd kun je ze leren dat ze soms pech kunnen hebben. Een goed oefenspel voor frustraties is ‘mens erger je niet’.. Probeer ze niet teveel te sparen en gooi ze soms ook af. Dit kan de eerste keer even pittig zijn, maar uiteindelijk zullen ze leren dat tegenslagen erbij horen.
  7. Naast dat jij je kind kunt helpen, is het ook erg fijn als het ze lukt om zichzelf aan te moedigen. Simpele zinnetjes zijn daarbij heel fijn, zoals ik kan het, ik kan het NOG niet, ik mag fouten maken of ik doe mijn best kunnen een kind helpen om de vaste mindset om te zetten in een positieve mindset.

Is dit het allerliefste wat je zou willen, maar ben je bang dat dit voor jou niet werkt? Ik was vroeger ook zo'n kind en kan jullie dus vanuit mijn eigen ervaring helpen.  Het enige wat je moet doen is contact op nemen met mij, ik help jullie graag!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.