Citostress? Ontspanning thuis!

Gepubliceerd op 12 januari 2019 om 13:07

Op de meeste scholen worden er in deze periode Citotoetsen afgenomen. Dit zorgt voor veel spanning bij kinderen. Hoe kun je ze hier het beste bij helpen?

 

BOOSTING Citostress ontspanning

Hoe dan ook, ik ben trots op jou

Een simpel zinnetje, maar o zo belangrijk! Laat je kind weten dat je vertrouwen in hem of haar hebt en vooral dat je heel trots bent! Daar hangt de Cito-score niet van af. Als ouder ben je heel belangrijk voor je kind, jouw mening doet er voor kinderen (ook al zou je het niet altijd denken.. ) toe! Focus je als ouder dan ook vooral op positiviteit in huis en zorg dat het onderwerp 'Cito' niet teveel aan bod komt. Hoe meer er namelijk over de Cito-toets wordt gepraat, hoe meer druk een kind gaat voelen en dus Cito-stress. Veel belangrijker is dat een kind goed in zijn/haar vel zit, pas dan kan het optimaal presteren! 

Leg je kind uit waarom er een Citotoets wordt afgenomen

De Citotoets heeft een minder positief imago gekregen. Zoals ik net al zei wordt er teveel druk op gelegd door zowel ouder als kind. De missie van Cito wordt echter vergeten! Leg je kind uit dat de Citotoets er is voor hem of haar! Door jou te toetsen krijg jij inzicht in je eigen competenties. Zo kan jouw leerkracht je nog beter helpen om alles eruit te halen wat erin zit!

Zenuwen mogen er zijn!

Laat de zenuwen gaan! Je kind mag zenuwachtig zijn. Vertel je kind dus vooral niet dat het niet zenuwachtig hoeft te zijn. Dit werkt alleen maar averechts. Denk maar eens aan een roze olifant.... 

Ga samen dingen proberen om de zenuwen los te laten. Doe een spelletje, ga lekker gek dansen... 

Bij thuiskomst na een toets

Creëer rust als je kind thuiskomt na de toets. Zorg voor iets lekkers en laat hem/haar zelf vertellen hoe de toets ging.Vraag niet overdreven veel hoe het gaat, of het moeilijk was en hoeveel vragen je kind goed had. Probeer tussendoor vooral reacties op het proces te geven. 'Wat heb je goed doorgezet'. Op die manier leg je als ouder minder druk op de resultaten van de toets, maar geef je aan dat je kijkt naar de mooie eigenschappen van jouw kind. Doe verder ook vooral lekker normaal en overdrijf niet! Voer niet opeens nieuwe regels in of ga niet overdreven veel oefenen samen. Des te normaler des te fijner voor het kind. Zo is er minder spanning thuis en juist meer tijd voor ontspanning. 

Help je kind aan positieve gedachten voor tijdens de toets!

1. Maak een positief lijstje. Wat zet je op een positief lijstje hoor ik je denken..  Zet dingen neer waar je trots op bent, zoals fijne vrienden, gezelligheid thuis, hard gewerkt en beter geworden, gescoord bij voetbal of doorgezet toen het even moeilijk was. Neem dit lijstje mee naar je toets en lees het van tevoren of tijdens de toets nog eens door. Het helpt je om positiever te denken en ik zal je niet met allerlei onderzoeken lastig vallen, maar het helpt echt om met positieve gedachten een toets te maken!

 

2. Plak helpende gedachten op je tafel of bijvoorbeeld op je flesje water. 

In de klas is dit bij mij een groot succes. En wat dan precies, tja eigenlijk zijn het gewoon kleine kaartjes met een tekst er op. Heel simpel dus, maar ik zie dat het voor veel kinderen een grote betekenis heeft. Hier een aantal voorbeelden, maar via Google zijn er super veel helpende gedachten te vinden!

 

Ik hoop dat jullie op deze manier samen ontspannen de Citoperiode door kunnen komen!


Reactie plaatsen

Reacties

Ada Sluijs (Attent Massage)
een jaar geleden

Wat een goede en bruikbare voorbeelden. En handig om als ouder meer naar het proces en de sterke punten daarbij van je kind te kijken en daar positieve feedback op te geven dan alleen maar naar de resultaten van je kind te kijken. Dit is echt een andere mindset bij ouders!